Bernard Ginter: zboże warto przechowywać

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dopiero w maju 2022 na rynku pojawiło się sporo ziarna z zeszłorocznych żniw. Cena zboża spada, ale rynek jest bardzo wrażliwy – mówi Bernard Ginter, właściciel przedsiębiorstwa specjalizującego się w obrocie ziarnem.

– Rynek zbożowy w 2021 r. był dość rozchwiany, a wiosna tego roku przyniosła jeszcze większe wahania cenowe – mówi Bernard Ginter, który w Wyczechach k. Człuchowa prowadzi wraz synami przedsiębiorstwo zbożowe.

Przez jego firmę rocznie przepływa ok. 100 tys. ton ziarna. Część zbóż pochodzi z własnej produkcji: w 1500 ha gospodarstwie ok. 30% stanowi rzepak, a resztę pszenica, żyto, jęczmień i owies. Pozostała ilość ziarna zakupywana jest lub kontraktowana u okolicznych rolników.

W gospodarstwie Bernarda Gintera główny zasób zbóż mieści się w silosach stalowy Riela Polska. Są zbudowane w dwóch rzędach po pięć sztuk. Największe zbiorniki mają pojemność 2150 ton, a inne 1200 ton.

Stalowy kompleks z pełną automatyką wyładunku i załadunku wraz suszarnią na gaz propan-butan pozwala w systemie tym systemie przechować ziarno do 2 lat.

Szerzej o cenowym poziomie zbóż czytaj TUTAJ.

Top